Wonen

Dit hoofdstuk geeft voorbeelden van niet-agrarische woonhuizen vanaf het einde van de middeleeuwen. Over huizen vóór die tijd is onze informatie schaars; het gaat dan in alle gevallen uitzondering om archeologische gegevens. 

Uit de oudste perioden is slechts weinig bewaard. We zijn over deze periode vooral geïnformeerd via afbeeldingen zoals het hier afgebeelde paneel met de Bossche Lakenmarkt in het begin van de 16de eeuw. De laatste overblijfselen van middeleeuwse houten huizen zijn in het begin van de 20ste eeuw verdwenen. De laatste jaren zijn we via bouwhistorisch onderzoek aan nog bestaande panden die in latere eeuwen verbouwd werden nog veel te weten gekomen over de laatmiddeleeuwse voorgangers. Dikwijls was een deel van het oude muurwerk opgenomen in het latere huis. Bouwhistorici kunnen met die informatie vaak een verantwoorde reconstructie maken van de oudste situatie. 

De huizen in Brabant werden vanaf het einde van de middeleeuwen grotendeels opgetrokken in baksteen. Dat is zo gebleven tot in de 20ste eeuw. Na de Tweede wereldoorlog werd ook steeds vaker in beton gebouwd en werd voor de goedkopere woningbouw ook gebruik gemaakt van prefab-elementen.Thuis in Brabant
 
Links | Colofon