Brabantse steden tot 1500

De vier 'grote' steden in het hertogdom Brabant waren Leuven, Brussel, Antwerpen en 's-Hertogenbosch. Daarnaast waren er nog enkele tientallen kleinere steden waarvan een aantal de naam stad eigenlijk amper verdiende.

's-Hertogenbosch was kort na 1184 de eerste stad in het Noorden van het hertogdom Brabant. Er waren verder nog drie kleine, maar voor Noord-Brabant toch nog altijd belangrijke steden: Breda (1200/1252), Bergen op Zoom (1267) en Helmond (1232).

Enkele kleine stadjes, zoals Sint-Oedenrode, Oisterwijk en Waalwijk, hadden wel formele stadsrechten, maar een echte stedelijke ontwikkeling is daar nooit van de grond gekomen. Ook hadden ze geen ommuring of stadswallen.

Megen, Ravenstein en Grave hoorden niet tot het hertogdom en hadden een geheel eigen geschiedenis , ook al kan die niet worden los gezien van de gebeurtenissen daar.

Eindhoven kreeg zijn stadsrechten in 1232 van Hendrik I in het kader van diens stedenpolitiek.

De heer van Breda verleende deze rechten in 1272 aan Steenbergen vanwege het economisch belang van deze plaats. 

Oss kreeg pas laat in de middeleeuwen stadsrechten nadat het in de 14de eeuw van grote militaire betekenis was geworden voor de verdediging van het hertogdom.Thuis in Brabant
 
Links | Colofon