http://data.brabantcloud.nl/nl/api/search/v1?lang=nl&format=xml&id=brabantcloud_museum-jan-cunen_jc-0588brabantcloud_museum-jan-cunen_jc-0588
Mannen in een platbodem

bekijk op website


Mannen in een platbodem

Petrus Johannes Schotel trad in de voetsporen van zijn bekende vader en leraar Johannes Christianus Schotel door zich te specialiseren in het schilderen van zeegezichten. Hij zou echter niet dezelfde waardering krijgen en tijdens zijn leven werden regelmatig schilderijen van zijn hand verhandeld, voorzien van de initialen van zijn vader. Hij werd na diens dood zelfs verzocht werken in zijn naam te maken voor de kunsthandel, wat hij weigerde. Schotel maakte reizen naar Belgiƫ, Frankrijk en Duitsland, waar hij zijn laatste levensjaren zou doorbrengen.

Vanaf 1830 was Schotel werkzaam als tekenleraar aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in het Noord-Hollandse Medemblik. Later, in 1840, maakte hij met de Marine een Noordzeereis. Schotel werkte met grote nauwkeurigheid en toonde vaak de technische details van scheepstypen, zoals deze platbodem. Dit is de benaming van zeilschepen met een platte bodem en een nauwelijks uitstekende kiel, veelal gebruikt voor visvangst in ondiep water. In aquarel en potlood werkte Schotel losser dan in zijn uitwerkingen in olieverf, die vaak academisch van karakter zijn.

Vervaardiger Petrus Johannes Schotel
Datering 1823-1865
Objectsoort Schets; Tekeningen
Afmeting h 27 x b 22,5 cm
Materiaal papier; potlood; waterverf
Onderwerp genrestuk; vaartuig
Objectnummer jc 0588
Deelcollectie Werken op papier
Instelling/bron Museum Jan Cunen


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon