http://data.brabantcloud.nl/nl/api/search/v1?lang=nl&format=xml&id=brabantcloud_museum-jan-cunen_jc-2348brabantcloud_museum-jan-cunen_jc-2348
Interieur Heeze

bekijk op website


Interieur Heeze

Arthur Briët tekende al op jonge leeftijd. Hij volgde een opleiding in Antwerpen, waarna hij naar Parijs trok. Terug in Nederland zou hij zijn voornaamste thema vinden: het boerenbinnenhuis. Briët liet zich voornamelijk inspireren door de Haagse School. Nieuwe stromingen die tijdens zijn leven ontstonden liet hij grotendeels aan zich voorbij gaan.

Vanaf het eind van de negentiende eeuw trokken vele kunstenaars naar het platteland van Noord-Brabant, op zoek naar onderwerpen. De arme, maar gastvrije Brabanders openden graag hun deuren voor de schilderende bezoekers. Naast landschappen en dorpsgezichten vormde het binnenhuis dan ook een geliefd onderwerp. Arthur Briët bezocht Heeze vanaf de jaren negentig regelmatig om boereninterieurs vast te leggen. Deze eenvoudige woning tekende hij meerdere malen. Bij een grote pot op het vuur staat een boerin met een wit kapje, in vlotte lijnen weergegeven. Ook haar kat, in kleur nauwelijks te onderscheiden van het interieur, ligt naar het warme vuur gericht. Rechts wordt ons een kijkje in een bedstee geboden.

Vervaardiger Arthur Briët
Datering 1900-1911
Objectsoort Tekening
Afmeting h 19,5 x b 22 cm
Materiaal krijt; papier
Onderwerp boerderijen; boerenleven; interieur; katten; vrouwen
Objectnummer jc 2348
Deelcollectie Werken op papier
Instelling/bron Museum Jan Cunen


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon