http://data.brabantcloud.nl/nl/api/search/v1?lang=nl&format=xml&id=brabantcloud_stichting-kunstschilder-huib-van-vugt_s0014brabantcloud_stichting-kunstschilder-huib-van-vugt_s0014
Lanka Sri Lanka

bekijk op website


Lanka Sri Lanka

Om als kunstenaar in zijn levensonderhoud te voorzien, was Huib van Vugt (1932-2008) genoodzaakt er ander werk naast te doen. Vanaf 1953 werkte hij als purser bij de KLM. Een baan die zijn kunstenaarschap ten goede kwam: het verbreedde zijn horizon. Vele tekeningen en schilderijen verwijzen naar zijn reizen. In 1968 verliet Van Vugt de KLM. Reizen bleven desondanks van grote invloed op zijn kunst. Zo bracht zijn relatie met bariton Guillermo Sarabia hem in de jaren zeventig opnieuw in vele steden verspreid over de wereld.

Ook met zijn latere partner Emile Consten zou Van Vugt vaak op reis gaan. Tijdens deze reizen maakte hij minder schetsen dan voorheen. De weinige ter plekke gemaakte tekeningen stonden desalniettemin aan de basis van enkele late schilderijen, zoals Lanka Sri Lanka, dat geïnspireerd is op een reis in 1994. Volgens twee certificaten uit de nalatenschap van de kunstenaar maakte het stel een “daring and adventurous ride through the Virgin Jungle of Habarana on the back of a Sri Lankan Elephant”. De olifant in het schilderij verwijst daar wellicht naar. Het dier valt in eerste instantie nauwelijks op in de drukke voorstelling, maar vormt toch het centrale focuspunt waar alle lijnen in de compositie naar wijzen. De opbouw in lagen (oever, water, oever, lucht) werd vaker gebruikt door Van Vugt.

Vervaardiger Huib van Vugt
Datering 1994-2003
Objectsoort Schilderij
Afmeting h 80 x b 80 cm
Materiaal acrylverf; doek
Objectnummer s0014
Instelling/bron Stichting Kunstschilder Huib van Vugt


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon